|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: laurajestMłodszy Kucharz (318) Pierogi ruskieRegionalne danie kuchni kresowej
Składniki:
Sposób przygotowaniaTo kolejna potrawa kresowa obecna w mojej kuchni. Nie tylko na wigilię.Pierogi ruskie jadamy chętnie przez cały rok. Wszyscy. Gotowane, odsmażane,okraszone cebulką podsmażana na maśle (to te wigilijne), słoninką, brzuszkiem, skwarkami z wędzonego boczku, z kwaśną śmietaną, jogurtem, a nawet się wymsknęło z majonezem.Przepisy na ciasto są różne.Z jajkiem lub bez, masłem lub oliwą, z zimną wodą lub gorącą.Wszystkie wypróbowałam. I tak naprawdę wszystkie są dobre.Pod jednym warunkiem., że zrobimy ciasto naprawdę cienkie.To jest tajemnica dobrych pierogów. Nie tylko ruskich.Moje ciasto na pierogi ruskie robię z mąki i gorącej wody. Bez jaj, bez tłuszczu. Na oko.Szybko zagniatam, ( ciasto na gorącej wodzie szybko schnie!),nie pozwalam odpoczywać, maksymalnie cienko wałkuję, wykrawam kółka szklanką,sklejam i gotuje w osolonej wodzie. Trzy minuty od wypłynięcia.Farsz też jest prosty. Ugotowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki,podobnie potraktowany tłusty lu półtłusty biały ser, taki z bloku, na wagę w proporcjach 2 do 1, doprawiam do smaku solą i pierzem, tego ostatniego nie żałuję,dodaję mocno podsmażoną na dużej łyżce masłasporą cebulkę w ilości 1 szt na pół kg ziemniaków i ćwierć kg seraNa wigilijnym stole świetnie "chodzą" z kapustą z grochem i smażonym karpiem.Uwielbiam. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |