Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Chleb dyniowy korzenny CIMG3692.JPG
Chleb dyniowy korzenny
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Chleb dyniowy korzenny

Pyszny

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Śniadanie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dieta
Składniki:
  • mąka pszenna razowa, 33 uncja
  • mąka pszenna, 33 uncja
  • mąka żytnia, 33 uncja
  • zimna woda, 2 szkl.
  • drożdże, 30 g
  • sól, 1 łyżecz.
  • dynia, 0.5 kg
  • miód, 2.5 łyżk.
  • rodzynki, 150 g
  • orzechy włoskie, 100 g
  • goździki mielone, 1 szczypta
  • imbir mielony, 1 szczypta
  • cynamon mielony, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ścieramy dynię na tarce jarzynowej. 2 łyżki którejkolwiek mąki rozdrabniamy z drożdżami, wodą i miodem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośniecia pod ściereczką. Jak wyrośnie łączymy z resztą mąki, wodą, solą - wyrabiamy ciasto. Następnie łączymy z dynią, przyprawami korzennymi, rodzynkami, orzechami i miodem i jeszcze raz wyrabiamy. Przygotowujemy foremki do keksu - smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wlewamy ciasto do połowy wysokości foremki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy chleb 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 min. Wyjmujemy z formy i dajemy do ostygnięcia. Najlepiej jeśc na drugi dzień. Z w/w składników wychodzą 2 długie foremki keksowe.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650