Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Parówki Parówki.jpg
Parówki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Parówki

może wyglądają trochę inaczej niż sklepowe ale są o niebo lepsze :)

Składniki:
  • wieprzowina , 4 kg
  • cielęcina , 5 kg
  • słonina, 1 kg
  • sól spożywcza, 200 g
  • pieprz, 10 g
  • saletra, 20 g
  • jelito cienkie, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Wieprzowinę i cielęcinę pokrajać w kawałki, bardzo dokładnie wyżyłować, zmieszać z solą i saletrą i odstawić na 12 godz. Następnie mięso przepuścić 3 razy przez maszynkę (zakładając za drugim razem gęstą siatkę), wyrabiać dodając po trochu zimnej wody (tyle, ile mięso zdoła wchłonąć). Do masy mięsnej dodać zmielone przyprawy i znowu wyrabiać, aż otrzyma się gładką, lśniącą, jednolitą masę mięsną. Napełniać cienkie jelita baranie za pomocą maszynki, przekręcając jelito (formując w ten sposób poszczególne parówki) co 10 cm. Po napełnieniu jelit sznury parówek zawiesić w wędzarni i opiekać je w gorącym dymie, albo też wędzić w dymie ciepłym, wrzucając następnie na kilka minut do wrzącej wody (nie gotować). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650