Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Śledź po polsku

Coś z ojczyzny

Składniki:
  • śledź mleczak, 4 szt.
  • cebula, 5 szt.
  • cytryna, 0.25 szt.
  • sok z cytryny, 1 szt.
  • śmietana, 1 szkl.
  • cukier puder, 0.5 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Śledzie sprawić {zachowując mlecze), umyć dokładnie i wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godz., zmieniając ją kilkakrotnie. Ściągnąć skórkę, odciąć ogony i płetwy i podzielić na filety, z których wybrać dokładnie ości. Filety ułożyć w słoju, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli i plasterkami cytryny. Śmietankę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz przetartymi przez nylonowe sito mleczami z cukrem pudrem. Otrzymanym sosem polać filety 1 obwiązany lub przy kryty słój postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650