Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ryba zapiekana z makaronem Ryba zapiekana z makaronem.jpg
Ryba zapiekana z makaronem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
giBBonSzef Kuchni (1115)

Ryba zapiekana z makaronem

Podawać z surówką z sezonowych warzyw.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • ryba, 50 dag
  • włoszczyzna, 20 dag
  • cebula, 1 szt.
  • makaron , 25 dag
  • masło, 6 dag
  • ser żółty, 2 dag
  • śmietana, 20 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • tłuszcz, 3 dag
  • groszek zielony, 200 g
  •  
Sposób przygotowania

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, prze­lać gorącą wodą i wymieszać z tłuszczem, aby się nie skleił. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i udusić na półmiękko z dodatkiem tłuszczu i wody. Rybę sprawić, opłukać, zdjąć filety, obrać z ości, pokrajać w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę obrać, pokrajać w krążki i usmażyć na jasnozłoty ko­lor; włożyć pokrajaną rybę, dodać sól i pieprz. Podlać wodą (pół szklanki) i dusić ok. 15 min. Na ogniotrwałym półmisku wysma­rowanym tłuszczem ułożyć dwie warstwy makaronu, przekładając go rybą. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z jajem, przyprawą do zup rozpuszczoną w dwu łyżkach wody, posypać posiekał nacią pietruszki i tartym serem; wstawić do piekarnika na o 15 min. Gdy ser lekko się zrumieni wyjąć i podawać na tym samy półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650