Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szczupak po staropolsku Szczupak po staropolsku.jpg
Szczupak po staropolsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
giBBonSzef Kuchni (1115)

Szczupak po staropolsku

Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • liście laurowe, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • czerwone wino, 0.75 szkl.
  • mąka , 2 dag
  • cytryna, 0.5 szt.
  • migdał, 3 dag
  • masło, 3 dag
  • włoszczyzna, 25 dag
  • szczupak, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę umyć, obrać, pokrajać w plastry i udusić, dodając tłuszc i 2 szklanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, osolić i włożyć dzwonka ryby. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 min., a następnie dodać sporządzoną z masła i mąki rumianą zasmażkę oraz sparzone, obrane, pokrajane w piórka migdały i rodzynki. Całość przyprawić sokiem z cytryny i cukren dodać liście laurowe, pieprz i wino. Jeśli sos jest mało rumiany można go podbarwić karmelem. Dusić jeszcze 5—10 min.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650