Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zupa grochowa zupa grochowa 2.jpg
Zupa grochowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa grochowa

Najlepiej smakuje z grzankami

Składniki:
  • włoszczyzna, 25 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • majeranek, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • kości, 25 dag
  • groch, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie; ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa i kości oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy groch ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub goto­wanym boczkiem krajanym w kostkę). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650