Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Sałatka z ogórków, cebuli, marchewki i paprykiLub po prostu sałatka wielowarzywna. |
ogórek , 4 kg
cebula, 0.5 kg
marchew, 0.5 kg
papryka czerwona, 0.5 kg
koper, 5 g
czosnek, 4 szt.
olej, 1 szkl.
ocet, 1 szkl.
cukier, 0.75 szkl.
sól spożywcza, 3 łyżk.
Ogórki i cebulę obrać ze skórki, skroić w plastry, zasolić i zostawić na 1 godzinę. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, paprykę skroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać, wycisnąc czosnek.Odcisnąć ogórki i cebulę. Wszystko razem wymieszać, zalać zalewą i zostawić na 12 godz.Nałożyć do słoików, pasteryzować 10 minut.