Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Budyń orzechowy

Polecam równiez z orzechami laskowymi

Składniki:

orzechy włoskie, 12 dag

białka, 6 szt.

żółtka, 6 szt.

bułka tarta , 1 łyżecz.

cukier, 10 dag

skórka cytrynowa, 4 dag

masło, 1 dag

Sposób przygotowania:

Wyłuskać orzechy, zetrzeć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Ubić pianę, wymieszać lekko z utartymi żółtkami, orzechami i bułką tartą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy budyniowej, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45—50 min. Formę wyjąć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić dookoła ścian, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i wydać. Budyń orzechowy może być wydany na gorąco lub po oziębieniu. Podawać z sosem z wina lub sosem waniliowym.