Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Keks z bakaliamiPodawać następnego dnia |
Sposób przygotowania: pieczone
jajka, 5 szt.
cukier, 20 dag
mąka , 20 dag
wanilia w laskach, 0.25 szt.
bakalie, 20 dag
masło, 1 dag
Półokrągłą formą keksową posmarować masłem, posypać mąką. Opłukać, oczyścić i osuszyć rodzynki, opłukać i pokrajać resztą bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilią (skórką cytrynową). Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąką, bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (0.5 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić chwilą w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić.