Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Galaretka z wiśni gotowanychWiśnie można zastąpić innymi owocami |
wiśnia, 35 dag
cukier, 25 dag
żelatyna, 3 dag
woda, 0.75 l
Wiśnie przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odciskjąc lekko, lecz nie przecierając owoców. Do wywaru z wiśni dodać cukier, zagotować. Opłukać, namoczyć żelatynę, dodać wrzącą wodę i rozpuścić żelatyną mieszając; jeżeli rozpuszcza się źle, podgrzać ją. Rozpuszczoną żelatynę włożyć do wywaru z wiśni, wymieszać powoli i starannie, aby żelatynę równomiernie rozprowadzić, galaretką wlać do szklanej salaterki, ostudzić. Sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Podawać z herbatnikami.