Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Babka drożdżowa świąteczna

Babkę podawać następnego dnia krając w poprzeczne, okrągłe kawałki, grubości l l/2 cm.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Składniki:

wanilia w laskach, 0.5 szt.

rodzynki, 8 dag

masło, 50 dag

mąka , 1 kg

żółtka, 30 dag

mleko, 1 szkl.

cukier, 43 dag

drożdże, 9 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować dwie wysokie formy kamienne do babek, wysmarować masłem, wysypać mąką. Sparzyć, zemleć gorzkie migdały.Umyć i osuszyć rodzynki. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka bez cukru na parze, ostudzić mieszając, do żółtek dodać wy­rośnięty rozczyn, rozmieszać, dodać cukier, sól, wanilię, gorzkie migdały oraz ogrzaną mąkę; ciasto zarobić ręką. Gdy składniki się połączą, dodawać powoli sklarowane masło; ciasto wy­rabiać 1/2 godz. na każde 1/2 kg mąki (1/2 godz. X 2). Dodać rodzynki. Wyrobione ciasto pozostawić do powolnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto nałożyć do połowy wysokości formy, pozostawić do powtórnego wyrastania. Po wyrośnięciu wstawić do , dobrze nagrzanego piekarnika (180°), upiec (3/4 godz.). Ciasto wyjąć, a gdy trochę ostygnie, wyłożyć ostrożnie z formy, posypaćcukrem z wanilią (lub polukrować po ostudzeniu ciasta), studzić powoli, opie­rając o brzeg stolnicy.