Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Babka drożdżowa świątecznaBabkę podawać następnego dnia krając w poprzeczne, okrągłe kawałki, grubości l l/2 cm. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
wanilia w laskach, 0.5 szt.
rodzynki, 8 dag
masło, 50 dag
mąka , 1 kg
żółtka, 30 dag
mleko, 1 szkl.
cukier, 43 dag
drożdże, 9 dag
Przygotować dwie wysokie formy kamienne do babek, wysmarować masłem, wysypać mąką. Sparzyć, zemleć gorzkie migdały.Umyć i osuszyć rodzynki. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka bez cukru na parze, ostudzić mieszając, do żółtek dodać wyrośnięty rozczyn, rozmieszać, dodać cukier, sól, wanilię, gorzkie migdały oraz ogrzaną mąkę; ciasto zarobić ręką. Gdy składniki się połączą, dodawać powoli sklarowane masło; ciasto wyrabiać 1/2 godz. na każde 1/2 kg mąki (1/2 godz. X 2). Dodać rodzynki. Wyrobione ciasto pozostawić do powolnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto nałożyć do połowy wysokości formy, pozostawić do powtórnego wyrastania. Po wyrośnięciu wstawić do , dobrze nagrzanego piekarnika (180°), upiec (3/4 godz.). Ciasto wyjąć, a gdy trochę ostygnie, wyłożyć ostrożnie z formy, posypaćcukrem z wanilią (lub polukrować po ostudzeniu ciasta), studzić powoli, opierając o brzeg stolnicy.