Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Budyń z kapusty włoskiejPodawał z sosem pomidorowym. |
bułka tarta , 2 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
koperek, 1 łyżecz.
cebula, 6 dag
śmietana, 20 dag
masło, 5 dag
jajka, 4 szt.
kapusta włoska, 1 kg
Kapustą oczyścić, ugotować (wywar zużyć do zupy). Miękką kapustę odcisnąć, drobno posiekać. Cebulą udusić z masłem, do tego wbijać po jednym żółtku ucierając. Włożyć kapustą i śmietaną, masę rozetrzeć, dodać przyprawy do smaku. Ubić pianą, wymieszać z masą obsypując tartą bułką. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 minut.