Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Budyń z kapusty włoskiej

Podawał z sosem pomidorowym.

Składniki:

bułka tarta , 2 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

koperek, 1 łyżecz.

cebula, 6 dag

śmietana, 20 dag

masło, 5 dag

jajka, 4 szt.

kapusta włoska, 1 kg

Sposób przygotowania:

Kapustą oczyścić, ugotować (wywar zużyć do zupy). Miękką kapustę odcisnąć, drobno posiekać. Cebulą udusić z masłem, do tego wbijać po jednym żółtku ucierając. Włożyć kapustą i śmietaną, masę rozetrzeć, dodać przyprawy do smaku. Ubić pianą, wymieszać z masą obsypując tartą bułką. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 minut.