Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Budyń z kapusty z ryżem lub kasza, jaglanąNajlepsze z sosem chrzanowym |
bułka tarta , 5 dag
majeranek, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
suszony grzyb, 3 dag
sól, 1 szczypta
masło, 4 dag
cebula, 10 dag
ryż , 12 dag
kapusta głowiasta biała , 1 kg
Ryż lub kaszą umyć w ciepłej wodzie, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1/4 litra) i powoli podgotować. Cebulą pokrajać i udusić z masłem, lekko tylko rumieniąc lub nie rumienić wcale. Do kapusty włożyć wszystkie składniki. Grzyby mielone można włożyć domasy z kapusty, do sosu lub wcale ich nie wkładać, jeżeli są przeciwwskazane(wywar jest mniej szkodliwy). Do masy dodać przyprawy do smaku, wymieszać, włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy budyniowej, zamknąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować l—1 l/4 godziny (dopóki kapusta nie zmięknie). Po wyjęciu pokroić i wydać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub grzybowym.