Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Budyń z kapusty z ryżem lub kasza, jaglaną

Najlepsze z sosem chrzanowym

Składniki:

bułka tarta , 5 dag

majeranek, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

suszony grzyb, 3 dag

sól, 1 szczypta

masło, 4 dag

cebula, 10 dag

ryż , 12 dag

kapusta głowiasta biała , 1 kg

Sposób przygotowania:

Ryż lub kaszą umyć w ciepłej wodzie, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1/4 litra) i powoli podgotować. Cebulą pokrajać i udusić z masłem, lekko tylko rumieniąc lub nie rumienić wcale. Do kapusty włożyć wszystkie składniki. Grzyby mielone można włożyć domasy z kapusty, do sosu lub wcale ich nie wkładać, jeżeli są przeciwwskazane(wywar jest mniej szkodliwy). Do masy dodać przyprawy do smaku, wymieszać, włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy budyniowej, zamknąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować l—1 l/4 godziny (dopóki kapusta nie zmięknie). Po wyjęciu pokroić i wydać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub grzybowym.