![]() |
Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Maślaki duszoneTak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesienne |
Sposób przygotowania: duszone
maślak, 1 kg
tłuszcz, 4 dag
cebula, 4 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Maślaki oczyścić z ziemi, odrzucić trzony, opłukać (wielokrotnie); osaczyć i z kapeluszy zdjąć śluzowatą skórkę. Pokrajać w krążki (mniejsze ugotować w całości), dodać cebulę pokrajaną, udusić pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzybów odparuje, przyprawić je solą i pieprzem, Podawać w salaterce. Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesienne. Oprócz kapeluszy można zużyć także trzony tych grzybów.