Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Maślaki duszone

Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesien­ne

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

maślak, 1 kg

tłuszcz, 4 dag

cebula, 4 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Maślaki oczyścić z ziemi, odrzucić trzony, opłukać (wielokrotnie); osaczyć i z kapeluszy zdjąć śluzowatą skórkę. Pokrajać w krążki (mniejsze ugotować w całości), dodać cebulę pokrajaną, udusić pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzybów odparuje, przyprawić je solą i pieprzem, Podawać w salaterce. Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesien­ne. Oprócz kapeluszy można zużyć także trzony tych grzybów.