Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Ciastka z maszynkiNiezbędna jest maszynka do ciastek |
idealne dla dzieci
proszek do pieczenia, 0.25 szt.
Śmietana 18% , 0.5 szkl.
jajka, 2 dag
margaryna, 10 dag
cukier, 10 dag
mąka ziemniaczana, 20 dag
mąka , 25 dag
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia – dobrze wymieszać. Dodać margarynę, jajka, cukier i śmietanę. Zagnieść i wyrobić ciast. Przez maszynkę do mięsa, z formą na ciastka, przepuścić ciasto. Powstałe ciasteczka ciąć co około 5 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej pergaminem blasze i piec na złoty kolor w temperaturze 160-180o C. Po upieczeniu można odwrócić na drugą stronę i polać roztopioną czekoladą.