Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Ciastka z maszynki

Niezbędna jest maszynka do ciastek

idealne dla dzieci

Składniki:

proszek do pieczenia, 0.25 szt.

Śmietana 18% , 0.5 szkl.

jajka, 2 dag

margaryna, 10 dag

cukier, 10 dag

mąka ziemniaczana, 20 dag

mąka , 25 dag

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia – dobrze wymieszać. Dodać margarynę, jajka, cukier i śmietanę. Zagnieść i wyrobić ciast. Przez maszynkę do mięsa, z formą na ciastka, przepuścić ciasto. Powstałe ciasteczka ciąć co około 5 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej pergaminem blasze i piec na złoty kolor w temperaturze 160-180o C. Po upieczeniu można odwrócić na drugą stronę i polać roztopioną czekoladą.