Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Ziemniaki duszone ze świeżymi grzybamiPodawać w tym samym naczyniu, w którym ziemniaki zapiekały się. ziemniaków podać surówkę sezonową |
cebula, 5 dag
świeży grzyb, 50 dag
masło, 8 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 20 dag
Grzyby oczyścić starannie (z maślaków zdjąć skórkę), opłukać szybko, krajać w cieniutkie krążki. Cebulę drobno pokrajać, lekko podsmażyć z masłem, dodać poszatkowane grzyby, skropić wodą i udusić powoli pod przykryciem; gdy grzyby są zupełnie miękkie, wymieszać je ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w krążki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, obgotować i odcedzić; wywar zużyć do zupy. Krążki ziemniaków wymieszać z grzybami, wyłożyć do ogniotrwałej rondelka, na wierzchu ułożyć kawałeczki surowego masła. Ziemniaki zapiec do miękkości w piekarniku.