Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Fasola w sosie pomidorowym

Podawać z jajami sadzonymi, gorącą kiełbasą lub parówkami.

Składniki:

cukier, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 5 dag

przecier pomidorowy, 5 dag

pomidor, 50 dag

mleko, 0.5 l

woda, 1 szkl.

fasola biała, 40 dag

Sposób przygotowania:

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin (na noc). Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła; do wody i| dodać gorące mleko. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować, przetrzeć. Sporządzić sos: pokrajać cebulę, lekko zrumienić z tłuszczem, wsypać mąkę podsmażyć razem. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z fasoli i przetartymi pomidorami, mieszając zagotować. Do sosu włożyć ugotowaną fasolę, dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, wymieszać, podgotować chwilę na brzegu kuchni (łatwo przypala się).