Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Fasola w sosie pomidorowymPodawać z jajami sadzonymi, gorącą kiełbasą lub parówkami. |
cukier, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
cebula, 3 dag
tłuszcz, 5 dag
przecier pomidorowy, 5 dag
pomidor, 50 dag
mleko, 0.5 l
woda, 1 szkl.
fasola biała, 40 dag
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin (na noc). Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła; do wody i| dodać gorące mleko. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować, przetrzeć. Sporządzić sos: pokrajać cebulę, lekko zrumienić z tłuszczem, wsypać mąkę podsmażyć razem. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z fasoli i przetartymi pomidorami, mieszając zagotować. Do sosu włożyć ugotowaną fasolę, dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, wymieszać, podgotować chwilę na brzegu kuchni (łatwo przypala się).