Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Buraki zasmażane

Buraki możne zmielić bądź utrzeć

Składniki:

koperek, 1 łyżecz.

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

cukier, 1 dag

sól, 1 szczypta

mąka , 7 dag

cebula, 6 dag

tłuszcz, 4 dag

burak, 5 kg

Sposób przygotowania:

Buraki opłukać, oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą i nie obierając zagotować w dużej ilości wody, pod przykryciem. Ugotowane buraki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórki, zemleć lub na tarce, dodać szklankę wrzącej wody, zagotować. Cebulę pokrajać, poddusić na tłuszczu na jasny kolor. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zrumienić na żółty kolor, wlać do burków, mieszając zagotować, dodać soli, cukru i kwasku do smaku. Jeżeli trzeba, buraki rozrzedzić wrzącą wodą.