Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Brukiew z marchwiąBrukiew zasmażana |
mleko, 0.5 szkl.
sól, 1 szczypta
cukier, 2 dag
mąka , 3 dag
masło, 5 dag
marchew, 50 dag
brukiew, 60 dag
Brukiew opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Pokrajaną brukiew zalać wrzącą wodą, dodać trochę mleka i tłuszczu, zagotować na silnym ogniu, odsunąć i gotować w odkrytym naczyniu do miękkości w miarę potrzeby dolewać po trochu wrzącej wody; gdy brukiew jestna wpół ugotowana, dodać mleko. Wywaru ma pozostać tylko tyle, iletrzeba do sosu. Gdy brukiew jest już miękka, sporządzić zasmażkę: mąkę zrumienić lekko tłuszczem, wlać do wrzącej brukwi mieszając, aby nie powstały kluski, prawić solą i cukrem do smaku.