Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Pieczeń z jagnięcia

Całkiem całkiem

Składniki:

sól, 1 szczypta

słonina, 5 dag

udziec z jagnięcia, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Udziec z jagnięcia bez nerkówki i nerki opłukać, włożyć do wrzącej wody, zagotować, wyjąć, natrzeć solą i czosnkiem. Rozgrzać tłuszcz na dopasowanej wielkością brytfannie, włożyć mięso, polać tłuszczem i wstawić do miernie gorącego piekarnika. Piec polewając sosem ok. l godz., gdy mięso miękkie, wyjąć i krajać w po­przek włókien, nieco ukośnie od powierzchni do kości. Podawać z frytkami i surówką lub pomidorami osmażonymi. Pieczeń tę można podawać na gorąco lub na zimno, z zimnymi sosami.M ięso baranie na zimno należy przed krajaniem starannie oczyścić ze skrzepłego tłuszczu.