Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kotlety baranie mielone

Podawać z warzywami

Składniki:

baranina , 60 dag

czerstwa bułka, 4 dag

ziemniak, 10 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 3 dag

jajka, 6 szt.

pieprz, 1 szczypta

ząbek czosnku, 2 szt.

bułka tarta , 8 dag

smalec, 9 dag

Sposób przygotowania:

Masę mięsną sporządzić tak jak na kotlety mielone z mięsa mieszanego. Nożem wyrobić sercowate kotlety i smażyć je na miernie rozgrzanej płycie, z obydwu stron. Gdy pod nacięciem wydzielają przejrzysty sok odstawić i zaraz po usmażeniu wydawać, gdyż tylko wtedy są soczyste. Baranie kotlety mielone podawać tylko z gorącymi dodatkami: z ziemnia­kami pod wszelką postacią i kapustą włoską zasmażoną, porami zasmażanymi lub z wody, z burakami, brukwią, pomidorami osmażanymi.