Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kotlety baranie mielonePodawać z warzywami |
baranina , 60 dag
czerstwa bułka, 4 dag
ziemniak, 10 dag
cebula, 3 dag
tłuszcz, 3 dag
jajka, 6 szt.
pieprz, 1 szczypta
ząbek czosnku, 2 szt.
bułka tarta , 8 dag
smalec, 9 dag
Masę mięsną sporządzić tak jak na kotlety mielone z mięsa mieszanego. Nożem wyrobić sercowate kotlety i smażyć je na miernie rozgrzanej płycie, z obydwu stron. Gdy pod nacięciem wydzielają przejrzysty sok odstawić i zaraz po usmażeniu wydawać, gdyż tylko wtedy są soczyste. Baranie kotlety mielone podawać tylko z gorącymi dodatkami: z ziemniakami pod wszelką postacią i kapustą włoską zasmażoną, porami zasmażanymi lub z wody, z burakami, brukwią, pomidorami osmażanymi.