Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Baranina z fasolą w sosie pomidorowymPodawać z chlebem lub ziemniakami. |
przecier pomidorowy, 5 dag
mąka , 3 dag
cebula, 3 dag
tłuszcz, 5 dag
mielona papryka, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
woda, 1.5 l
fasola, 40 dag
baranina , 50 dag
Przegotować i ostudzić wodę. Fasolę przebrać, opłukać, zalać przegotowaną wodą i namoczyć na kilka godzin (na noc). Baraninę opłukać, dodać do napęczniałej fasoli i powoli razem ugotować do miękkości, odparowując nieco wywar, miękkie mięso wyjąć i pokrajać na porcje. Sporządzić sos: stopić tłuszcz, udusić z cebulą, dodać mąkę, zasmażkę lekko zrumienić. Do zasmażki dodać trochę wywaru z fasoli i mięsa, wymieszać i wlać do fasoli. Dodać pomidory, pokrajane mięso, sól, cukier i paprykę do smaku i mieszając zagotować.