Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Śledzie, merlany lub flądry panierowane

Podawać z ziemniakami i sałatką lub surówką.

Składniki:

śledź, 5 szt.

mąka , 12 dag

jajka, 0.5 szt.

bułka tarta , 13 dag

tłuszcz, 5 dag

Sposób przygotowania:

Śledzie solone namoczyć poprzedniego dnia (zmieniać wodą kilka razy); świeże ryby sprawić, opłukać, posolić. Przygotować mąkę, rozmącić jaja, przesiać bułką tartą. Śledzie solone wyjąć z wody (w dniu smażenia), dobrze odcisnąć, sprawić, odjąć głową i ogon. Mięso śledzi odfiletować, z filetów wyjąć ości (merlanów i fląder nie file­tować). Ryby świeże osolić i włożyć do miseczki. Przed smażeniem mięso kolejno zanurzyć w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce przyciskając ją rękami na stolniczce. Rozgrzać tłuszcz, usmażyć ryby z obydwu stron na jasnożółty kolor.