Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Dorsz, karp, sandacz lub szczupak panierowany

Podawać z chrzanem, ziemniakami i kapustą kiszoną, sałatką warzywną, surówką.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

dorsz , 90 dag

karp , 1.1 kg

mąka , 9 dag

jajka, 2 szt.

bułka tarta , 10 dag

tłuszcz, 5 dag

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić, opłukać, odfiletować ze skórą, filety pokrajać w poprzek na porcje. Dorsza skropić octem, posolić; karpia i szczupaka sprawić, odfile­tować, pokrajać na porcje, posolić; rybę włożyć do porcelanowego naczynia. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie. Przygotować mąkę, rozmącić jaja, przesiać bułkę tartą. Kawałki ryby zanurzyć kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce, przycisnąć rękami na stolniczce. Rozgrzać tłuszcz na patelni, rybę usmażyć na rumiano, odwrócić i dosmażyć na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej na palniku gazo­wym na jasnozłoty kolor.