Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Dorsz, karp, sandacz lub szczupak panierowanyPodawać z chrzanem, ziemniakami i kapustą kiszoną, sałatką warzywną, surówką. |
Na Boze Narodzenie
dorsz , 90 dag
karp , 1.1 kg
mąka , 9 dag
jajka, 2 szt.
bułka tarta , 10 dag
tłuszcz, 5 dag
Rybę oczyścić, opłukać, odfiletować ze skórą, filety pokrajać w poprzek na porcje. Dorsza skropić octem, posolić; karpia i szczupaka sprawić, odfiletować, pokrajać na porcje, posolić; rybę włożyć do porcelanowego naczynia. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie. Przygotować mąkę, rozmącić jaja, przesiać bułkę tartą. Kawałki ryby zanurzyć kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce, przycisnąć rękami na stolniczce. Rozgrzać tłuszcz na patelni, rybę usmażyć na rumiano, odwrócić i dosmażyć na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej na palniku gazowym na jasnozłoty kolor.