Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Szczupak, karp lub dorsz gotowany z masłem i jajamiPodawać z ziemniakami i warzywami. |
włoszczyzna, 20 dag
ocet, 1 łyżk.
ziele angielskie, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
szczupak, 1.25 kg
filet z dorsza, 75 dag
masło, 4 dag
jajka, 3 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać 1 1/2 litrem wrzącej wody, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar, a gdy warzywa miękkie, odcedzić go i przelać do wanienki do ryb z wkładem. Rybę sprawić, starannie opłukać, z łba wyjąć skrzela. Wywar zagotować, dodać ocet, włożyć rybę i powoli gotować na brzegu kuchni uważając, żeby ryby nie przegotować (25 min.). Zamrożone filety z dorsza oblać wrzącą wodą, włożyć do rondelka, dodać trochę posolonego wywaru z warzyw i powoli gotować przez 10 minut. Wydać tak, jak rybę gotowaną w całości. Jaja umyć, ugotować na twardo, obrać i posiekać.Posiekać zieloną pietruszkę i zrumienić masło. Miękką rybą wyjąć z wanienki na wkładzie, osaczyć ją i zsunąć z wkładu na ogrzany długi półmisek. Posypać rybą jajami i zieloną pietruszką, skropić zrumienionym masłem. Podawać z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką z brukselką i marchewką z wody skropionymi masłem. Ziemniaki i warzywa wyłożyć obok ryby.