Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Pstrągi z wody z masłem i jajami

Polecam

Składniki:

pstrąg , 10 szt.

cebula, 8 dag

ziele angielskie, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

masło, 5 dag

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

W żywych pstrągach przekrajać kręgosłup ostrym małym nożem nie odcinając głowy, rybę odłożyć. Po godzinie rybę oskrobać z łuski, opłukać i sprawić. Zagotować wodę z cebulą, solą i przyprawami.Do wrzącej wody włożyć pstrągi i powoli ugotować. Jaja oczyścić, ugotować na twardo, obrać, posiekać. Zrumienić masło. Pstrągi odcedzić, dobrze osaczyć, ułożyć na wygrzanych talerzach, posypane jajami i zieloną pietruszką, polać masłem, natychmiast podawać.