Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Pstrągi z wody z masłem i jajamiPolecam |
pstrąg , 10 szt.
cebula, 8 dag
ziele angielskie, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
masło, 5 dag
natka pietruszki, 1 szt.
W żywych pstrągach przekrajać kręgosłup ostrym małym nożem nie odcinając głowy, rybę odłożyć. Po godzinie rybę oskrobać z łuski, opłukać i sprawić. Zagotować wodę z cebulą, solą i przyprawami.Do wrzącej wody włożyć pstrągi i powoli ugotować. Jaja oczyścić, ugotować na twardo, obrać, posiekać. Zrumienić masło. Pstrągi odcedzić, dobrze osaczyć, ułożyć na wygrzanych talerzach, posypane jajami i zieloną pietruszką, polać masłem, natychmiast podawać.