Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kuropatwy pieczone w słoninie

Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą na winie

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

kuropatwa, 3 szt.

sól, 1 szczypta

jałowiec, 1 szczypta

słonina, 8 dag

tłuszcz, 4 dag

Sposób przygotowania:

Skruszałe kuropatwy oskubać, sprawić, opłukać, natrzeć solą z rozgniecio­nym jałowcem. Owinąć całe kuropatwy w płatki słoniny, dla przytrzymania owiązując je sznurkiem na krzyż. Rozgrzać na małej brytfannie tłuszcz, ułożyć kuropatwy ciasno jedna obok drugiej i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 3/4 godziny polewając sosem i skraplając wodą. Po upieczeniu odjąć sznurek, przekrajać kuropatwy wzdłuż na połowę i ułożyć na długim półmisku oblane częścią sosu. Resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą na winie lub ze smażonymi borówkami wymieszanymi z tartym chrzanem.