Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kuropatwy pieczone w słoniniePodawać z ziemniakami i czerwoną kapustą na winie |
Sposób przygotowania: pieczone
kuropatwa, 3 szt.
sól, 1 szczypta
jałowiec, 1 szczypta
słonina, 8 dag
tłuszcz, 4 dag
Skruszałe kuropatwy oskubać, sprawić, opłukać, natrzeć solą z rozgniecionym jałowcem. Owinąć całe kuropatwy w płatki słoniny, dla przytrzymania owiązując je sznurkiem na krzyż. Rozgrzać na małej brytfannie tłuszcz, ułożyć kuropatwy ciasno jedna obok drugiej i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 3/4 godziny polewając sosem i skraplając wodą. Po upieczeniu odjąć sznurek, przekrajać kuropatwy wzdłuż na połowę i ułożyć na długim półmisku oblane częścią sosu. Resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą na winie lub ze smażonymi borówkami wymieszanymi z tartym chrzanem.