Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety mielone z wieprzowiny i kapusty

Podawać z ziemniakami i ostrą surówką lub sałatką

Składniki:

bułka tarta , 5 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

cebula, 5 dag

tłuszcz, 5 dag

wieprzowina , 65 dag

kapusta, 90 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać na części, zalać wrzącą wodą i ugoto­wać w odkrytym naczyniu na silnym ogniu. Kapustę odcedzić, ostudzić, silnie odcisnąć w ściereczce. Mięso opłukać, zemleć wraz z kapustą. Cebulą drobno pokrajać, zrumienić lekko na tłuszczu. Do masy mięsnej dodać cebulą zrumienioną, jajo, soli i pieprzu do smaku, masą starannie wyrobić. Masą podzielić na równe porcje, wyrobić z nich w bułce tartej kształtne, okrągłe lub owalne kotlety. Rozgrzać tłuszcz, na tłuszczu smażyć kotlety z obydwu stron na niezbyt silnym ogniu.