![]() |
Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Kotlety mielone z wieprzowiny i kapustyPodawać z ziemniakami i ostrą surówką lub sałatką |
bułka tarta , 5 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
cebula, 5 dag
tłuszcz, 5 dag
wieprzowina , 65 dag
kapusta, 90 dag
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać na części, zalać wrzącą wodą i ugotować w odkrytym naczyniu na silnym ogniu. Kapustę odcedzić, ostudzić, silnie odcisnąć w ściereczce. Mięso opłukać, zemleć wraz z kapustą. Cebulą drobno pokrajać, zrumienić lekko na tłuszczu. Do masy mięsnej dodać cebulą zrumienioną, jajo, soli i pieprzu do smaku, masą starannie wyrobić. Masą podzielić na równe porcje, wyrobić z nich w bułce tartej kształtne, okrągłe lub owalne kotlety. Rozgrzać tłuszcz, na tłuszczu smażyć kotlety z obydwu stron na niezbyt silnym ogniu.