Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Kotlety schabowe w cieściePodawać zaraz, na długim półmisku z surówką sezonową lub sałatką warzywną. |
schab , 1 kg
woda, 1 szkl.
żółtka, 2 szt.
mąka , 25 dag
olej, 2 łyżk.
białka, 2 szt.
smalec, 10 dag
Kotlety przygotować tak, jak było podane w przepisie na kotlety schabowe panierowane, krajać kotlety bardzo cienkie, odciąć od kręgów i zupełnie odciąć kostki żebrowe. Mięso pobić na cienkie płaty, posolić je. Sporządzić ciasto: rozmącić starannie mątewką mąkę z żółtkiem i olejem, ubić pianę, wymieszać z ciastem, posolić. Mięso nabić na widelce, zanurzyć w cieście bezpośrednio przed smażeniem, ciasto nieco osaczyć. Rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z początku na bardzo gorącym tłuszczu, gdy się zrumienią, dosmażyć na słabym ogniu.