Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety schabowe w cieście

Podawać zaraz, na długim półmisku z surówką sezonową lub sałatką wa­rzywną.

Składniki:

schab , 1 kg

woda, 1 szkl.

żółtka, 2 szt.

mąka , 25 dag

olej, 2 łyżk.

białka, 2 szt.

smalec, 10 dag

Sposób przygotowania:

Kotlety przygotować tak, jak było podane w przepisie na kotlety schabowe panierowane, krajać kotlety bardzo cienkie, odciąć od kręgów i zupełnie odciąć kostki żebrowe. Mięso pobić na cienkie płaty, posolić je. Sporządzić ciasto: rozmącić starannie mątewką mąkę z żółtkiem i olejem, ubić pianę, wymieszać z ciastem, posolić. Mięso nabić na widelce, zanurzyć w cieście bezpośrednio przed smażeniem, ciasto nieco osaczyć. Rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z początku na bardzo gorącym tłuszczu, gdy się zrumienią, dosmażyć na słabym ogniu.