Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety schabowe z kostką panierowane

Kotlety schabowe z kostkami żebrowymi

Składniki:

schab , 1 kg

mąka , 4 dag

jajka, 1.5 szt.

bułka tarta , 5 dag

smalec, 6 dag

Sposób przygotowania:

Schab opłukać, odrąbać część kostek żebrowych, pozostawiając przy mięsie kostki długości 4 cm, odjąć z powierzchni zbędny tłuszcz, pozostawiając „koł­nierz" l cm grubości. Odcinać każdy kotlet z kostką (tylko z grubego schabu wycinać jeden kotlet z kostką i jeden bez kostki); kotlety kolejno odrąbać od kości kręgo­słupa i odłożyć. Przy każdym kotlecie oczyścić kostkę żebrową uważając, aby jej nie ode­rwać od mięsa.M ięso zbić lekko tłuczkiem z jednej strony, ukształtować gruszkowate kot­lety płytko nadcinając; w kilku miejscach na obwodzie, aby mięso nie deformowało się przy smażeniu. Tuż przed smażeniem posolić mięso z obydwu stron. Przygotować mąkę, rozmącić jajo, przesiać bułkę tartą. Mięso uchwycić w dwa palce każdej ręki, zanurzyć kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce, bułkę przycisnąć rękami. Zaraz po opanierowaniu smażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na brzegu kuchni, nie przetrzymywać długo w cieple, gdyż mięso wysycha i przestaje być soczyste. Kotlety wyłożyć na długi półmisek zwrócone kostkami w jedną stronę, układając rzędem i opierając jeden kotlet o drugi. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną lub słodką z pomidorami, kapustą czerwoną, surówkami, sałatkami, ćwikłą.