Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Żeberka w kapuście słodkiej

Podawać z ziemniakami.

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

tłuszcz, 5 dag

cebula, 7 dag

kapusta, 1.25 kg

żeberka, 50 dag

Sposób przygotowania:

Żeberka opłukać, nadrąbać parę razy, włożyć do małej ilości wrzącej wody. ugotować.Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę, włożyć do ugotowa­nych żeberek, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył tylko na sporządzenie sosu. Sporządzić sos: stopić tłuszcz, podrumienić z mąką. Do zasmażki dodać wywar z kapusty i żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować, do potrawy dodać sól i pieprz do smaku.