![]() |
Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Żeberka w kapuście słodkiejPodawać z ziemniakami. |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
tłuszcz, 5 dag
cebula, 7 dag
kapusta, 1.25 kg
żeberka, 50 dag
Żeberka opłukać, nadrąbać parę razy, włożyć do małej ilości wrzącej wody. ugotować.Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę, włożyć do ugotowanych żeberek, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył tylko na sporządzenie sosu. Sporządzić sos: stopić tłuszcz, podrumienić z mąką. Do zasmażki dodać wywar z kapusty i żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować, do potrawy dodać sól i pieprz do smaku.