![]() |
Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Cynadry wieprzowe w sosiePodawać z puree ziemniaczanym |
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 5 kg
cebula, 4 dag
tłuszcz, 5 dag
nerka, 1 kg
Zagotować wodę, nerki opłukać, pokrajać w dość grube krążki, włożyć na wrzącą wodę, raz zagotować, odcedzić. Rozgrzać tłuszcz, mięso osmażyć, dodać cebulę, przełożyć do rondelka, cynadry udusić w soku wydzielonym przez mięso pod przykryciem. Sporządzić sos: pokrajać cebulę, lekko zrumienić z tłuszczem, dodać mąki, zrumienić, odstawić, rozprowadzić ostudzonym wywarem z nerek, dodać soli, pieprzu, kwasku, ziela angielskiego, liścia bobkowego, sos zagotować, przetrzeć. Mięso zalać sosem, poddusić. Podawać na okrągłym półmisku, oblane sosem, do tego podać puree z ziemniaków lub kaszę na sypko.