Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety mielone zapiekane z makaronem

Troche węglowodanów

Składniki:

bułka , 4 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 7 dag

wołowina , 40 dag

wieprzowina , 12 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

bułka tarta , 5 dag

śmietana, 5 dag

ementaler, 2 dag

masło, 2 dag

makaron , 5 dag

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wkładając na wrzącą wodę i osaczyć.Śmietanę wymieszać z powidełkami i serem, wlać do makaronu, posolić do smaku. Zrumienić masło i bułeczkę. Kotlety ułożyć jeden obok drugiego na półmisku ogniotrwałym, na każdy kotlet położyć porcję makaronu, posypać bułeczką, skropić masłem i zapiec. Podawać z surówką sezonową.