Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Kotlety mielone zapiekane z makaronemTroche węglowodanów |
bułka , 4 dag
cebula, 3 dag
tłuszcz, 7 dag
wołowina , 40 dag
wieprzowina , 12 dag
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 5 dag
śmietana, 5 dag
ementaler, 2 dag
masło, 2 dag
makaron , 5 dag
Makaron ugotować wkładając na wrzącą wodę i osaczyć.Śmietanę wymieszać z powidełkami i serem, wlać do makaronu, posolić do smaku. Zrumienić masło i bułeczkę. Kotlety ułożyć jeden obok drugiego na półmisku ogniotrwałym, na każdy kotlet położyć porcję makaronu, posypać bułeczką, skropić masłem i zapiec. Podawać z surówką sezonową.