Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowy w prostej wersji |
wieprzowina , 1500 g
sól spożywcza, 15 g
mąka , 50 g
tłuszcz, 150 g
cebula, 200 g
liście laurowe, 2 szt.
czosnek, 1 szt.
przecier pomidorowy, 4 łyżk.
mielona papryka, 1 łyżecz.
pieprz, 5 g
Pokrajane na kawałki mięso posolić i obtoczyć w mące. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, aby się przyrumieniło. Przełożyć do rondla, dodać pokrajaną i zrumienioną cebulę, pieprz, liście laurowe, podlać wodą (1 szklanką) i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się miękkie. Podprawić mąką, dodać koncentrat pomidorowy i czosnek; zagotować.