Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy w prostej wersji

Składniki:

wieprzowina , 1500 g

sól spożywcza, 15 g

mąka , 50 g

tłuszcz, 150 g

cebula, 200 g

liście laurowe, 2 szt.

czosnek, 1 szt.

przecier pomidorowy, 4 łyżk.

mielona papryka, 1 łyżecz.

pieprz, 5 g

Sposób przygotowania:

Pokrajane na kawałki mięso posolić i obtoczyć w mące. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, aby się przyrumieniło. Przełożyć do rondla, dodać pokrajaną i zrumienioną cebulę, pieprz, liście laurowe, podlać wodą (1 szklanką) i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się miękkie. Podprawić mąką, dodać koncentrat pomidorowy i czosnek; zagotować.