![]() |
Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy bite duszone z pomidoramiPodawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami, kalafiorem, brukselką, bulwami, fasolką szparagową. |
Sposób przygotowania: duszone
wołowina , 1 kg
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 6 dag
cebula, 5 ml
mielona papryka, 1 szczypta
śmietana, 10 dag
przecier pomidorowy, 3 dag
Mięso opłukać, pokrajać na 5 płaskich zrazów, rozbić je na cienkie płaty. Każdy zraz posolić, oprószyć pieprzem i mąką, zrumienić z obydwu stron na tłuszczu. Zrazy przełożyć do rondelka, dodać krajaną cebulę, zalać wodą i powoli udusić do miękkości. Gdy zrazy są już miękkie, dodać powidła pomidorowe. Resztę mąki wymieszać ze śmietaną i podprawić nią miękkie mięso, dodać soli i papryki do smaku.