Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Gulasz wołowy

Babcia robi najlepszy

Składniki:

marchew, 2 szt.

nóżki wieprzowe, 0.5 szt.

kolendra, 1 szczypta

ziele angielskie, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

cebula, 5 dag

tłuszcz, 5 dag

mąka , 2 dag

wołowina , 1 kg

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, pokrajać w kawałki, posolić i omączyć każdy kawałek. Rozgrzać tłuszcz, mięso obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondelka. Pokrajać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia, wlać do mięsa. Jeśli używamy cebulki dymki można wrzucić je w całości. Pokroić marchewkę w drobniejsze kawałki. Do patelni wlać 2—3 łyżki wody i mieszając rozgotować sos. Wlać do mięsa. Dodać przyprawy, skórki ze słoniny i kawałek nóżki, i pod przykryciem dusić powoli do miękkości podlewając wodą; gdy mięso jest zupełnie miękkie, sos podprawić resztą mąki rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Gulasz podawać na okrągłym półmisku, z ziemniakami, makaronem, klus­kami kładzionymi, kaszą sypką jęczmienną lub kukurydzianą i wszelkimi warzywami.