Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Sztuka mięsa

Nawet smaczne

Składniki:

wołowina , 1.25 kg

cebula, 5 dag

włoszczyzna, 25 dag

pieprz, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Kości opłukać, zalać wodą, podgotować. Mięso opłukać, włożyć do wrzącego wywaru z kości, dodać sól i powoli gotować (ok. l godz.). Cebulę przekrajać, zrumienić na płycie kuchennej kładąc ją przekrojem. Gdy mięso już się dogotowuje, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki ugotować do miękkości przy uchylonej przykrywce. Ugotować mięso, odcedzić, pokrajać w poprzek włókien na płaskie, jednakowe kawałki (l cm grubości), krajać tak, jak kraje się szynkę. Mięso ułożyć na półmisku, skropić rosołem, przybrać krajanymi warzywamiz rosołu. Podawać z sosami mocno pachnącymi, jak chrzanowym, koperkowym, cebulowym rumienionym lub białym, i z ogórkiem kiszonym, ćwikłą, mizerią. Do tego podać ziemniaki.