Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Cielęcina zapiekana pod beszamelem

Rewelka

Składniki:

cielęcina , 1.25 kg

sól, 1 szczypta

smalec, 4 dag

cebula, 4 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

masło, 6 dag

mąka , 4 dag

mleko, 4 łyżk.

śmietana, 4 łyżk.

żółtka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęcą udusić tak jak w przepisie na str. 95, ostudzić ją, wybraćz sosu, pokrajać na cienkie płaty w poprzek włókien nie mieszając ich kolej­ności, odłożyć. Sos z pieczeni przetrzeć. Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, śmie­taną i sosem z pieczeni uważając, aby sosu nadto nie rozrzedzić, zagotować go, przyprawić solą, wymieszać z żółtkami. Ułożyć mięso w całość na półmisku ogniotrwałym, obłożyć powierzchnię mięsa sosem, wyrównać, skropić masłem (posypać startym serem) wstawić na 75 minut do bardzo gorącego piekarnika do zapieczenia. Podawać natychmiast po wyjęciu z pieca z ziemniakami i surówką, najlepiej liściastą lub pomidorową.