Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Mózg cielęcy po polsku

Do mózgu można też wcisnąć trochę soku cytrynowego i podać z krążkiem cytryny.

Składniki:

bułka tarta , 2 dag

masło, 3 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

cebula, 4 dag

margaryna, 5 dag

móżdżek cielęcy, 75 dag

Sposób przygotowania:

Mózg opłukać w wodzie, oczyścić z błon i posiekać. Cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z margaryną, włożyć mózg i mie­szając smażyć go powoli. Gdy mózg zetnie się, dodać surowe całe jaja, wymieszać i dalej smażyć, dopóki jaja nie zetną się, całość wymieszać z solą i pieprzem. Podawać gorące, w muszelkach, z jajem sadzonym osypanym krajaną zielo­ną pietruszką i polanę masłem z bułeczką.