Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Mózg cielęcy po polskuDo mózgu można też wcisnąć trochę soku cytrynowego i podać z krążkiem cytryny. |
bułka tarta , 2 dag
masło, 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
cebula, 4 dag
margaryna, 5 dag
móżdżek cielęcy, 75 dag
Mózg opłukać w wodzie, oczyścić z błon i posiekać. Cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z margaryną, włożyć mózg i mieszając smażyć go powoli. Gdy mózg zetnie się, dodać surowe całe jaja, wymieszać i dalej smażyć, dopóki jaja nie zetną się, całość wymieszać z solą i pieprzem. Podawać gorące, w muszelkach, z jajem sadzonym osypanym krajaną zieloną pietruszką i polanę masłem z bułeczką.