Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Paprykarz cielęcy

Doprawić masłem

Składniki:

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

śmietana, 1 szkl.

cebula, 4 dag

smalec, 5 dag

mąka , 4 dag

cielęcina , 1.25 kg

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, łopatkę wyluzować z kości, górkę lub1 mostek podzielić na równe porcje z kostką, licząc po dwa kawałki na porcję; mięso z łopatki po­krajać na dużą kostkę (4X4 cm), posolić, omączyć. Rozgrzać tłuszcz, mięso szybko osmażyć na tłuszczu na kolor złoty, prze­łożyć je do rondelka. Do tłuszczu dodać pokrajaną cebulę, przyrumienić ją lekko. Na patelnię wlać trochę wody, rozgotować przyrumieniony sok mięsny mieszając. Do mięsa wlać tłuszcz z cebulą, dodać papryki, wlać sos z patelni i dusićmięso pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą i obracając kawałki mięsa. Gdy mięso jest miękkie, sos i doprawić śmietaną i mąką, dodać, roztarty czosnek. Podawać na okrągłym półmisku z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluska­mi kładzionymi i gotowanymi warzywami z masłem.