Tekst i zdjęcie: fredekgotuje - Kuchcik (78) Indyk duszony w warzywach.Smaczny indyk w warzywach, szybko i zdrowo. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
mielony pieprz, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
pieczarka, 250 g
masło klarowane, 3 łyżecz.
krojone pomidory w puszce, 250 g
czosnek, 4 szt.
seler, 1 szt.
cukinia, 2 szt.
pietruszka, 1 szt.
marchew, 3 szt.
pierś z indyka, 750 g
Zapraszam na mój kanał.Trzemy na grubych oczkach:marchewselerpietruszkę.Cukinia:przeciąć wzdłuż na pół i następnie na cienkie plasterki.Pieczarki:obrywamy nóżki, myjemy i kroimy w zależności od ich wielkości i upodobań.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła klarowanego i wrzucamy potarte warzywa i dusimy al dente.Na drugiej patelni, dajemy łyżeczkę masła klarowanego i wrzucamy pieczarki i dusimy.Teraz jest czas na przygotowanie indyka, obieramy i wycinamy błonki i to co nam przeszkadza. Kroimy na kawałki(film). Dajemy pieprz i sól. Zostawimy do czasu gdy warzywa będą gotowe z pieczarkami.Gdy warzywa są gotowe dodajemy pieczarki i dusimy wszystko jeszcze chwilę. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warstwowo na zmianę, warzywa i indyka. Naczynie zakryte wkładamy do piekarnika. Turbo obieg, 180/ około 45 minut/ środkowa półka. Podajemy z ryżem, ziemniakami, pieczywem/ kaszą. Smacznego