Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Oponki serowe

Pączki, oponki, faworki. Jakie Wy pichcicie łakocie na tłusty czwartek? Przedstawiamy dzisiaj oponki serowe smażone na smalcu.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

karnawal

Składniki:

cukier puder, 3 łyżk.

smalec, 5 szt.

skórka cytrynowa, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

soda oczyszczona, 1.5 łyżecz.

spirytus, 3 łyżecz.

cukier, 50 g

żółtka, 4 szt.

Śmietana 18% , 3 łyżk.

ser twarogowy półtłusty , 50 dag

mąka , 50 dag

Sposób przygotowania:

Zmiel twaróg dwukrotnie. Do twarogu dodaj śmietanę i żółtka. Następnie dodaj spirytus. Do mąki dodaj suche składniki ora skórkę z limonki. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaj szklanką koło a następnie kieliszkiem mniejsze. Dodajemy ocet do zimnego smalcu. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy oponki około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.