![]() |
Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Oponki serowePączki, oponki, faworki. Jakie Wy pichcicie łakocie na tłusty czwartek? Przedstawiamy dzisiaj oponki serowe smażone na smalcu. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
karnawal
cukier puder, 3 łyżk.
smalec, 5 szt.
skórka cytrynowa, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
soda oczyszczona, 1.5 łyżecz.
spirytus, 3 łyżecz.
cukier, 50 g
żółtka, 4 szt.
Śmietana 18% , 3 łyżk.
ser twarogowy półtłusty , 50 dag
mąka , 50 dag
Zmiel twaróg dwukrotnie. Do twarogu dodaj śmietanę i żółtka. Następnie dodaj spirytus. Do mąki dodaj suche składniki ora skórkę z limonki. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaj szklanką koło a następnie kieliszkiem mniejsze. Dodajemy ocet do zimnego smalcu. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy oponki około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.