Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Pulpety z mięsa gotowanego

Na jedną osobę

Liczba porcji: jedna

Składniki:

cielęcina , 8 dag

masło, 1 dag

czerstwa bułka, 2 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pietruszkę starannie opłukać, drobno pokrajać. Zemleć mięso i bułkę. Rozetrzeć margarynę, dodać żółtko, sól i pietruszkę, i masę utrzeć. Ubić pianę, wymieszać z utartą masą.Z masy ukształtować dwa okrągłe pulpety. Pulpety włożyć do małego rondelka i do połowy zalać wrzącym wywarem z mięsa lub z włoszczyzny. Pul­pety gotować powoli na brzegu płyty lub na płytce azbestowej ok. 10 minut pod przykryciem, obracając je w czasie gotowania.