Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Pulpety z mięsa gotowanegoNa jedną osobę |
Liczba porcji: jedna
cielęcina , 8 dag
masło, 1 dag
czerstwa bułka, 2 dag
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pietruszkę starannie opłukać, drobno pokrajać. Zemleć mięso i bułkę. Rozetrzeć margarynę, dodać żółtko, sól i pietruszkę, i masę utrzeć. Ubić pianę, wymieszać z utartą masą.Z masy ukształtować dwa okrągłe pulpety. Pulpety włożyć do małego rondelka i do połowy zalać wrzącym wywarem z mięsa lub z włoszczyzny. Pulpety gotować powoli na brzegu płyty lub na płytce azbestowej ok. 10 minut pod przykryciem, obracając je w czasie gotowania.