Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Spring rolls z sosem orzechowym

Pyszna przekąska, którą zaskoczycie znajomych!

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

na grilla

dieta

karnawal

bezglutenowe

Składniki:

sałata, 50 g

sos sojowy, 1 łyżk.

czerwona cebula, 0.5 szt.

ogórek , 1 szt.

marchew, 1 szt.

papier ryżowy, 100 g

tofu, 1 szt.

czerwona kapusta, 100 g

makaron ryżowy, 100 g

masło orzechowe, 3 łyżk.

sos ostrygowy, 2 łyżk.

imbir mielony, 1 łyżecz.

słodki sos chili, 1 łyżk.

woda, 4 łyżk.

sok z cytryny, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Marchewkę i ogórek kroimy w słupki. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka i marynujemy w sosie sojowym. Jeśli nie lubimy ostrości cebuli możemy pominąć ten składnik. Tofu kroimy w słupki. Mieszamy składniki sosu: masło orzechowe, sos chili, sos ostrygowy, sok z cytryny, imbir. Gotujemy makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. Papier wyżowy namaczamy w ciepłej wodzie przez kilka sekund. Nakładamy stopniowo składniki: po dwa, trzy składniki - raz rolujemy, dodajemy kolejny składnik rolujemy i na końcu zawijamy do końca. Robimy tak, aż do skończenia składników. Podajemy z sosem.