Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Spring rolls z sosem orzechowymPyszna przekąska, którą zaskoczycie znajomych! |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
na grilla
dieta
karnawal
bezglutenowe
sałata, 50 g
sos sojowy, 1 łyżk.
czerwona cebula, 0.5 szt.
ogórek , 1 szt.
marchew, 1 szt.
papier ryżowy, 100 g
tofu, 1 szt.
czerwona kapusta, 100 g
makaron ryżowy, 100 g
masło orzechowe, 3 łyżk.
sos ostrygowy, 2 łyżk.
imbir mielony, 1 łyżecz.
słodki sos chili, 1 łyżk.
woda, 4 łyżk.
sok z cytryny, 2 łyżk.
Marchewkę i ogórek kroimy w słupki. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka i marynujemy w sosie sojowym. Jeśli nie lubimy ostrości cebuli możemy pominąć ten składnik. Tofu kroimy w słupki. Mieszamy składniki sosu: masło orzechowe, sos chili, sos ostrygowy, sok z cytryny, imbir. Gotujemy makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. Papier wyżowy namaczamy w ciepłej wodzie przez kilka sekund. Nakładamy stopniowo składniki: po dwa, trzy składniki - raz rolujemy, dodajemy kolejny składnik rolujemy i na końcu zawijamy do końca. Robimy tak, aż do skończenia składników. Podajemy z sosem.