Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Kremowa zupa czosnkowa z estragonemPyszna, rozgrzewająca zupa na jesień |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
na Wielkanoc
karnawal
masło, 1 łyżk.
natka pietruszki, 5 łyżk.
grzanki, 5 łyżk.
cebula biała, 2 szt.
estragon, 3 szczypta
mascarpone, 200 g
por, 0.5 szt.
ziemniak, 5 szt.
liście laurowe, 3 szt.
ziele angielskie, 5 szt.
seler, 0.5 szt.
marchew, 1 szt.
pietruszka, 1 szt.
Główka czosnku , 3 szt.
Zaczynamy od wywaru jarzy nowego. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, cebulę, zioła świeże - np. natka pietruszki, liście selera oraz ziele angielskie liść laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy około 30 min. Następnie szatkujemy cebulę, i smażymy ja na maśle. Obieramy z grubsza czosnek i szatkujemy go, następnie dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Zalewamy gotowym wywarem. Kroimy w kostkę ziemniaki i upieczony czosnek. Czosnek pieczemy w papierze do pieczenia w temperaturze 200°C z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Jeśli lubisz intensywny zapach czosnku możesz w ten sposób upiec jeszcze jedną główkę. Całość dodajemy do zupy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy sól, pieprz i ser mascarpone. Całość blendujemy i dodajemy poszatkowany estragon a na koniec dekorujemy grzankami. Smacznego.