Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Kremowa zupa czosnkowa z estragonem

Pyszna, rozgrzewająca zupa na jesień

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

na Wielkanoc

karnawal

Składniki:

masło, 1 łyżk.

natka pietruszki, 5 łyżk.

grzanki, 5 łyżk.

cebula biała, 2 szt.

estragon, 3 szczypta

mascarpone, 200 g

por, 0.5 szt.

ziemniak, 5 szt.

liście laurowe, 3 szt.

ziele angielskie, 5 szt.

seler, 0.5 szt.

marchew, 1 szt.

pietruszka, 1 szt.

Główka czosnku , 3 szt.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wywaru jarzy nowego. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, cebulę, zioła świeże - np. natka pietruszki, liście selera oraz ziele angielskie liść laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy około 30 min. Następnie szatkujemy cebulę, i smażymy ja na maśle. Obieramy z grubsza czosnek i szatkujemy go, następnie dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Zalewamy gotowym wywarem. Kroimy w kostkę ziemniaki i upieczony czosnek. Czosnek pieczemy w papierze do pieczenia w temperaturze 200°C z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Jeśli lubisz intensywny zapach czosnku możesz w ten sposób upiec jeszcze jedną główkę. Całość dodajemy do zupy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy sól, pieprz i ser mascarpone. Całość blendujemy i dodajemy poszatkowany estragon a na koniec dekorujemy grzankami. Smacznego.