Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Przecier pomidorowyPyszny przecier z pomidorów odmiany lima. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
karnawal
bezglutenowe
pomidor, 55 kg
Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy. My użyliśmy do niego pomidorów odmiany lima, ze względu na małą ilość soku w nich zawartą.Z 55 kg pomidorów wyszło nam 50 słoików 0,7 litrowych.Pasteryzacja i przygotowywanie słoików:Jeśli nie chcesz wyparzać słoików tylko zrobić to w piekarniku - umyj je najpierw dokładnie a następnie wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C. Trzymaj w piekarniku przez 25 minut od momentu rozgrzania.Pasteryzacja w piekarniku - nagrzej piekarnik do 120 stopni C i pasteryzuj słoiki przez 30 minut. Potem wyłącz piekarnik i pozwól im wystygnąć w środku.Pasteryzacja w garnku z wodą - na dno garnka dajemy czystą ściereczkę wstawiamy słoiki i zalewamy do 3,4 wysokości słoika. Gotujemy około 20 minut i zostawiamy do wystygnięcia.Smaczego.