Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Krewetki po luizjańskuPyszna przystawka z sosem worcester. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: trzy
dieta
karnawal
bezglutenowe
krewetka, 250 g
cebula, 1 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
sos worcestershire, 2 łyżk.
słodki sos chili, 2 łyżk.
zioła prowansalskie, 1 łyżk.
cukier, 0.5 łyżecz.
masło klarowane, 2 łyżk.
bulion, 100 ml
sok z cytryny, 1 łyżk.
Krewetki obieramy i oczyszczamy. Z pancerzyków gotujemy wywar, dodając 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 szklanki wody i 2 szczypty kurkumy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie lub maśle wraz z wyciśniętym czosnkiem.Dodajemy krewetki, chwilę podsmażamy aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy sos worcester, sos chili, zioła, cukier (nie jest to konieczne jeśli sos chili jest bardzo słodki), sok z cytryny, bulion. Można dodać odrobinę papryki w proszku, wtedy kolor będzie bardziej czerwony. Dusimy kilka minut. Dodajemy resztę masła, posiekaną pietruszkę - redukujemy sos. Sos można zagęścić skrobią (np kukurydzianą lub ziemniaczaną) - łyżeczkę skrobi mieszamy z odrobiną zimnego płynu - wlewamy do sosu i zagotowujemy.Podajemy z podpieczoną bagietką, którą maczamy w sosie.