Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Makaron z sosem pomidorowym prosto z PolskiDzisiaj gotujemy makaron z sosem pomidorowym prosto z Polski. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
parmezan, 20 dag
przyprawa do spaghetti, 1 szt.
cebula, 1 szt.
czosnek, 2 szt.
sos pomidorowy, 0.5 kg
makaron , 0.5 kg
Warunki domowe. Prosty przepis w 15 min. cieszymy się pysznym włoskim makaronem z sosem pomidorowym czyli po włosku spaghetti bolognese. Używamy makaronu włoskiego, sosu ręcznie zrobionego z pomidorów lima. Do tego mięso wieprzowo-wołowe, czosnek , cebula oraz przyprawy papryka czerwona papryka słodka , majeranek, kolendra, sól, pieprz i szczypta curry. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 6-8 minut na pół twardo. Kroimy cieniutko cebulkę i czosnek. Na rozgrzana patelnie dajemy oliwę z oliwek i wrzucamy mięso. Następnie dodajemy czosnek, cebulę i na końcu przyprawy. Po 1-3 minutach gdy mięso już dojdzie do siebie i się zarumieni dodajemy sos pomidorowy z naszych naturalnych pomidorów robiony ręcznie. Następnie gotujemy jeszcze przez 3 min.Gotowe danie posypujemy serem parmezan. Serdecznie zapraszamy