Tekst i zdjęcie: alienka - Kuchcik (195) Gniazdka z mięsemPtysie z nadzieniem mięsnym |
masło, 1 szt.
mąka , 1.5 szkl.
jajka, 8 szt.
proszek do pieczenia, 1.5 łyżecz.
sól, 0 uncja
mielone mięso, 50 dag
cebula, 1 szt.
papryka konserwowa, 3 szt.
czosnek, 1 szt.
kukurydza w puszce, 0.5 szt.
pieprz, 0 uncja
Zagotować 1 i 1/2 szkl wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę z proszkiem, ucierać, aż zacznie odchodzić od brzegów. Przestudzić. Ucierając wbijać po 1 jajku. Nabierać łyżką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 220'C. Wyjąć po przestudzeniu. Na patelni podsmażyć mięso, dodać cebulę, ząbek czosnku i paprykę. Dusić 15 min, przyprawić, wymieszać z kukurydzą. Ptysie przekroić na pół, napełnić farszem.